A napelem előnyei

A napelem előnyei

Mik a napelem előnyei? Számos előnyt lehet felsorolni, amik közül egy is elég lehet ahhoz, hogy megérje belevágni a napelem rendszer telepítésébe!

A napelemek előnyeit hosszan lehet sorolni. Vannak rövid-közép- és hosszútávú előnyei. Most már hosszú évek óta tart a napelem technológia fejlődése és térhódítása. Egyre nagyobb mennyiségű elektromos energiát állítanak elő szerte a világban napelem rendszerekkel és egyre olcsóbb az előállításuk. Miközben új technológiák jelennek meg, a hatékonyságuk egyre jobb.

A napelem előnyei

Miért ilyen népszerű és egyre inkább népszerű a napelem? Mik az előnyei? Ebben a cikkben megemlítjük az összes fontos előnyét. A napelem nem egyszerűen egy passzív bevételi forrás és egy környezetkímélő megoldás, segítségével a villamosszolgáltatóktól való függésed is redukálhatod.

A napelem előnyei – Passzív bevétel

Miután visszatermeli a bekerülési költséget, már csak bevételt termel minden évben. Hiszen utána nem kell fizetni a szolgáltatónak az elektromos energiáért. Az összes elektromos készülék működtethető a megtermelt energiával.

Nagyrészt csak a víz és szemét szállítás költsége marad meg a rezsi költségekből.

A napelem előnyei – Függetlenedés a szolgáltatótól

Használatával az aktuális energia ár változásaitól már nem kell tartani. Mivel az elektromos energia szükségletet megtermeli a napelem rendszer, nincs kiszolgáltatva az energiát megtermelő multinacionális és kormányzati politikától.

Bárhol kiépíthető, bárhol rendelkezhetünk saját napelem rendszerrel! Tehát egy távol eső tanyán, mezőgazdasági létesítményen vagy vidéki házban távol az elektromos hálózattól is rendelkezésünkre áll. Az elektromos áramból eredő előnyöket mindenhol élvezhetjük. Egy kis civilizációt vihetünk a legzordabb vadonba is távol a lakott településektől.

A napelem előnyei – Korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre

Ha a Földre érkező napsugárzást teljes egészében tudnánk hasznosítani, akkor 1 óra alatt megtermelné a Föld 1 éves energia igényét. Erre még nincs lehetőség, de nagyon jól mutatja, hogy óriási mennyiségben áll rendelkezésre, amit csak hasznosítani kell tudni.

Az év minden napján profitálhatunk belőle, még a felhős időben és télen is termel bizonyos mennyiségű elektromos energiát. Ez a mennyiség sem elhanyagolható! Ha viszont a napsütéses órák alatt megtermelt energiát is hozzá számítjuk, akkor éves átlagban nullára kihozhatóak a költségek.

Nem fogy el, nem csökken a hatékonysága és nem lesz drágább a nap energiájának hasznosítása! Sőt! Inkább évről évre olcsóbbá válik, miközben az elektromos energia drágul.

A napelem előnyei – Óvod a környezetet

Nincs káros anyag kibocsátás a működés közben. Tehát tiszta energiából fedezed az energia szükségletedet.

Az előállításához szükséges energiát 3-6 év alatt termeli meg, miközben az átlagos élettartamuk 25 év. Tehát jóval több energiát termel, mint amennyit az előállításához fel kell használni. Karbantartási, tisztítási költségei pedig minimálisak.

Emiatt ez a jelenleg elérhető legzöldebb megoldás arra, hogy fedezzük elektromos energia szükségletünket.

A világ szinte bármely részén bármilyen körülmények között rendelkezésre áll. Nincs szükség településre, elektromos hálózatra, komolyabb beruházásra ahhoz, hogy elektromos energiát tudjunk termelni.

A napelem rendszer kiépítéséhez tudatos tervezés, a megfelelő számítások elvégzése és a körülmények felmérése szükséges, ami egy szakemberrel való helyszíni felmérésen megoldható.

A kezdeti befektetés az anyagiakat, időt és energiát tekintve hamar visszajön és utána már csak bevételt termel!