Hogyan és mennyi idő alatt lehet bővíteni a napelemes rendszert?

Hogyan és mennyi idő alatt lehet bővíteni a napelemes rendszert?

Az otthoni napelemes rendszert a mai energiapiaci szabályozás mellett úgy érdemes méretezni, hogy éves szinten az nagyjából a háztartás elektromos energiaigényét fedező mennyiségű elektromos energiát termeljen. Ha ugyanis többet termelünk, mint amennyit fogyasztunk, az elektromos szolgáltató csak az általunk egyébként az áramért fizetendő ár körülbelül kétharmadát fizeti kilowattóránként, ezen az áron pedig az extra beruházás megtérülése nagyon kitolódik. Viszont most még nem tudhatod, hogyan fognak megváltozni az energiaigényeid a jövőben, hiszen több évtizedig fogod használni a rendszert. 

A fogyasztás általában növekszik

Jellemző, hogy miután elkészült a napelemes rendszer, a háztartás fogyasztása elkezd felfelé kúszni. A környezettudatosabbá váló család esetleg otthon tölthető elektromos vagy plug-in hibrid autót vesz, villanyrollerek, elektromos kerékpárok kerülnek a garázsba, a konyhába, fürdőszobába néhány új háztartási gépet állítanak be, esetleg új taggal bővül a család, netán a fűtési rendszer elektromos komponensekkel egészül ki – sok oka lehet annak, hogy a fogyasztás egyszerre csak elkezdi meghaladni a termelést. Vajon ilyenkor lehet bővíteni a napelemes rendszert, a megnövekedett villanyszámlát újra ki lehet váltani saját, megújuló energiából származó energiatermeléssel?

Ha van hely további panelek felszerelésére, akkor a bővítésnek semmi akadálya. Felső korlátot szab viszont, hogy a csatlakoztatott inverter AC oldali névleges kimenő teljesítménye nem haladhatja meg a rendelkezésre álló bejövő maximális teljesítményt (amit az határoz meg, hány fázison érkezik az áram a szolgáltatótól, fázisonként hány amperen). Ha a háztartás csak egy fázison kapja az áramot, maximum 5kW-os inverter csatlakoztatható a hálózatra.

A jelenlegi szabályozás szerint 2,5 kW-ig kötelező elfogadnia a szolgáltatónak a csatlakozást, míg 2,5-5kW között a szolgáltató eldöntheti, hogy elfogadja-e az 1 fázisú csatlakozást, vagy kéri a 3 fázisú csatlakozást. 5kW fölött kizárólag 3 fázisú csatlakozás megengedett, és ott érvényes az a szabály, hogy fázisonként nem lehet az eltérés nagyobb 5kW-nál, ha esetleg 1 fázisú inverterekkel csatlakozunk.

Amennyiben 5 kW-nál nagyobb teljesítményű napelem-rendszerre volna igény, akkor fejlesztést kell kérni a szolgáltatótól és három fázison már akár 50 kW teljesítmény is kiépíthető. (Hogy könnyebb legyen elképzelni: egy 5 kWp-s rendszer 17 darab 1×1,7 méteres korszerű napelem-táblát jelent.

A bővítés előtt meg kell nézni, szükség van-e új, nagyobb teljesítményű inverterre. Ha igen, akkor két lehetőség áll előttünk: vagy újabb invertert kell beszerezni az új panelekhez és egy másik fázisra kötni az extra termelést, vagy nagyobb inverterre kell cserélni a régit. Pénzügyileg a legjobb megoldás, ha a régi, kisebb teljesítményű invertert eladjuk a használtpiacon és egy új, nagyobb invertert vásárolunk, hiszen a nagyobb teljesítményű inverterek nem arányosan drágábbak a kisebb berendezéseknél.

Mennyi idő alatt oldható meg?

Bővítés esetén az átfutási idő akkor lehet a legrövidebb, ha a meglévő inverter teljesítménye elegendő az újabb panelekhez; ilyenkor 3-4 hét az ügyintézés. Ha invertert kell cserélni, de a hálózathoz nem kell nyúlni, az átfutási idő ugyanannyi, mint egy új napelemes telepítés esetében (kb. 2 hónap), az adminisztrációt pedig átvállalja a telepítést végző vállalkozó. Ha viszont hálózatfejlesztést is kell kérni, annak ügyintézése az ingatlan tulajdonosának, használójának feladata, a bővítés pedig akkor kezdődhet, ha bekötötték az új fázisokat vagy megemelték a bejövő áramerősségeket és megvan az emelt teljesítményű napelemes rendszer képességeinek megfelelő bejövő teljesítmény.

Forrás: enhome.hu