Napelem télen is termel áramot?

Napelem télen is termel áramot?

Sokan gondolják, hogy a napelemes rendszer napelemei télen nem termelnek áramot, mert hideg van. Ez egy tévhit a napelemekről. Napelemes áramtermelés télen is lehetséges! A napelemek nem hőből, hanem fényből állítanak elő villamos energiát. A napelemek télen, ha napfény éri őket akár jobban is termelnek, mint a nagy melegben. Mivel a napelemek félvezetők, így jobban szeretik a hideget, mint a meleget.

Akkor mégis miért termelnek kevesebb áramot a napelemek télen, mint nyáron? Mert télen kevesebb napfény éri a napelemeket. Ráadásul a napfény kicsi beesési szögben érkezik a napelemre, így a napelem kevésbé tudja elnyelni. Ezen a napelemek dőlésszögének szezonális beállításával lehet is segíteni, növelve ezzel a napelemek téli hatásfokát.

Ködös időben a napelemek, mivel kevés a napfény csak kevés áramot termelnek. Amikor hó vagy jég van a napelem felületén, akkor a napelem általában egyáltalán nem termel. De a hó és jég eltávolításával ez kiküszöbölhető. Ma már léteznek kifejezetten napelemekhez készített jégmentesítő termékek és a hó eltávolítására is lehet kapni eszközöket. Persze ügyelni kell, hogy a napelem felületét ne sértsük meg  rárakódott hó és jég eltávolításakor.

A lényeg az, ha van napfény és az eléri a napelemet, akkor a napelem áramot termel. Tehát a napelem télen is hasznosan működik vagyis a napelem ekkor is ingyen energiát termel számunkra.

Forrás: http://galsolarmed.hu/