Vállalatvezetők figyelmébe ajánljuk! – Kézenfekvő megoldás az égető problémákra

Vállalatvezetők figyelmébe ajánljuk! – Kézenfekvő megoldás az égető problémákra

Mivel különösen nehéz időszaknak nézünk elébe ami az energiakrízist és az inflációt illeti, biztosan minden cégvezető fejében megfordult már, hogy mégis mi tévő legyen… Ebben a cikkben erre igyekszünk többek között választ adni!

Bizonyára nem csak a vállalatvezetők, hanem mindenki más is tapasztalta már, hogy 2021 ősze óta mennyire az egekbe szöktek az energia és a földgáz árak, illetve hogy jelenleg egy energiakrízis kellős közepén vagyunk. Ráadásul az ukrán-orosz háború még inkább fokozza a már amúgy is nehéz kialakult helyzetet. Ez pedig sajnos ahhoz is vezethet, hogy az átlagháztartásokon kívül a nagy energiafogyasztó cégek számlái is szinte mérhetetlen nagyságú összegeket tartalmaznak majd, ha nem történik változás az ügyet illetően.

Ezen kívül az infláció mellett sem mehetünk el szó nélkül, mellyel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Bank úgy fogalmazott, hogy akár állandósulhat is a magas infláció – az alacsony gazdasági növekedéssel karöltve…

Éppen ezért a vezetőknek olyan eljárást kell alkalmazniuk, mely ellenállást biztosít a cégeknek, ehhez pedig hozzákapcsolódik a fenntarthatóság is. És hogy mégis miért? A következőkben erre térünk ki cikkünkben.

A klímaváltozás miatt a döntéshozók egyértelmű lépéseket tettek az utóbbi években a javulás elősegítése érdekében: a 2020 júliusában hatályba lépett az EU Taxonómia rendelet, ami egy olyan osztályozási rend, mely a környezetileg fenntartható gazdasági tevékenységek finanszírozásának meghonosítása érdekében jött létre, illetve, hogy besorolja mi számít ’zöldnek’. Ennek első lépése az ESG követelményrendszer megalkotása volt, ami a vállalatok fenntarthatósági követelményeknek való megfelelésének besorolását teszi lehetővé.

Ezen a ponton tudjuk összekapcsolni az energetikát a fenntarthatósággal, mivel jelenleg a kibocsátások közel 80%-a fosszilis energiahordozókból származik. Ez a nagy cégek esetében olyan mértékű karbonkibocsátást jelent, melyre sürgős megoldás szükséges. Itt jön képbe a napelemrendszerek kiépítése.

A nagy vállalatok esetében a napelemek telepítése jelentheti a megoldást a korábban említett problémákra. Egyrészt ennek köszönhetően gyakorlatilag teljesen függetlenedni tud az adott cég az energiaárak változásától, mely már önmagában egy kis megnyugvást jelenthet a vezetők számára. Másrészt az említett rendszer kiépítése a vállalatok ESG-szempontoknak való megfelelésében is előrelépést jelenthet: a napelemeket alkalmazó cégek pozitív megítéléshez juthatnak, mivel csökkeni fog a karbonkibocsátásuk. Végül de nem utolsó sorban ami még a napelemek mellet szól, hogy segítségükkel a vállalati banki hitelpiac és finanszírozás is idővel ’bezöldül’ majd.

És hogy mindezt honnan lehet tudni, hogy valóban előrelépést jelent a technika alkalmazása a nagy cégek esetében? Mielőtt bekövetkezett volna az energiaválság, már számos vállalat döntött a napelemrendszerek kiépítése mellett, az ő esetükben pedig megfigyelhető volt, hogy ezzel komoly versenyelőnyhöz és hosszútávú fejlődési lehetőségekhez juthattak ’zöld döntésüknek’ köszönhetően.

Éppen ezért érdemes MOST a nagyvállalatoknak a napelemrendszerek kiépítésében gondolkozniuk, hogy ezzel egy biztonságosabb vizekre evezhessenek cégükkel és annak dolgozóival!